sobota, 27 lipca 2013

Frappe- doskonały pomysł na upalne dni!

Post dedykuję mojej kochanej Zuzi :* (KC, wszystko będzie dobrze) oraz Lucy Fabregas która zainspirowała mnie do napisania dzisiejszego posta. KC :*
Ostatnie dni we Wrocławiu były bardzo upalne. Dzisiaj była u mnie wspomniana Lucy i piłyśmy frappe, co zainspirowało mnie do napisania tego posta.
Frappe, czyli kawa mrożona. Dzisiaj zapodam wam przepis jak wykonać taką w domu! :D Jest  to bardzo proste, ale pyszne.
Najlepiej frappe robi się w wysokich szklankach.
Potrzebujemy: 

  • zimne mleko
  • kawę rozpuszczalną
  • cukier według uznania- nie jest obowiązkowy.
  • kostki lodu 
  • bita śmietana.
  • opcjonalnie: kakao.
Przygotowanie:
Nalewamy 3/4 szklanki mleka, wsypujemy łyżeczkę kawy i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia kawy. Słodzimy wedle uznania, następnie dodajemy kostki lodu (najlepiej 1 lub 2). Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. 
Ja dodatkowo sypię na wierzchu trochę kakao. 
Prawda, że proste? :* 

3 komentarze:

  1. ja tam najpierw wsypuję kawe i cukier zalewam trochę wrzątkiem mieszam aż się cukier rozpuści i dopiero mleko a efekt ten sam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wolę z samym mlekiem, jest delikatniejsza w smaku i na pewno zimniejsza :*

      Usuń