Ostatnie dni we Wrocławiu były bardzo upalne. Dzisiaj była u mnie wspomniana Lucy i piłyśmy frappe, co zainspirowało mnie do napisania tego posta.
Frappe, czyli kawa mrożona. Dzisiaj zapodam wam przepis jak wykonać taką w domu! :D Jest to bardzo proste, ale pyszne.
Najlepiej frappe robi się w wysokich szklankach.
Potrzebujemy:
- zimne mleko
- kawę rozpuszczalną
- cukier według uznania- nie jest obowiązkowy.
- kostki lodu
- bita śmietana.
- opcjonalnie: kakao.
Przygotowanie:
Nalewamy 3/4 szklanki mleka, wsypujemy łyżeczkę kawy i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia kawy. Słodzimy wedle uznania, następnie dodajemy kostki lodu (najlepiej 1 lub 2). Na wierzch nakładamy bitą śmietanę.
Ja dodatkowo sypię na wierzchu trochę kakao.
Prawda, że proste? :*
ja tam najpierw wsypuję kawe i cukier zalewam trochę wrzątkiem mieszam aż się cukier rozpuści i dopiero mleko a efekt ten sam :P
OdpowiedzUsuńja wolę z samym mlekiem, jest delikatniejsza w smaku i na pewno zimniejsza :*
UsuńNa pewno spróbuję :3
OdpowiedzUsuń